Dag 6 - Vrijdag, 3 december 1999

Tijd om Holguín te verlaten. Ik voel me niet zo best vanmorgen. Misschien heeft dat iets te maken met de clandestiene rum die we gisteren gedronken hebben... Wanneer ik even bij Ricardo en Sonia langs ga om afscheid te nemen, willen ze me niet laten gaan voordat ik bij hen heb ontbeten. Tomatensalade, jugo de papo en zalige guineo manzano. Ik voel me niet helemaal op mijn gemak wanneer ze zeggen dat ze het gevoel hebben dat iemand van de familie afscheid neemt.

Provinciegrens Las Tunas - CamagüeyIk vertrek naar de Carretera Central en stop om benzine te tanken bij de Servi-Cupet. Twintig dollar voor een volle tank. Ricardo zou bijna twee maanden moeten werken om dit bedrag te verdienen. De weg naar Camagüey voert door een deel van Cuba dat nogal vlak is. Ik neem verscheidene lifters mee. Eerst zijn ze nogal verlegen, maar meestal zijn een paar woorden in dat gebroken Spaans van mij voldoende om ervoor te zorgen dat zij vragen gaan stellen. Grappig hoe het duidelijk wordt dat auto's helemaal niet gebruikelijk zijn in Cuba: de meeste mensen weten niet hoe ze de deur van binnenuit moeten openen...

Ik check in bij Hotel Camagüey, dat een paar kilometer ten oosten van het stadscentrum ligt. Ik was van plan om de stad in te gaan, maar ik heb enorme hoofdpijn. Twee paracetamol zou moeten helpen. Ik was wat kleren, hang ze te drogen en ga dan slapen.